Pages

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

13 Eylül 2010

Şahane bir lezzet

Bu lezzet benim icin cok yeni..
Geçen sene ilk defa Asli'nin annesi pişirdiğinde yedim.
Safranbolu'da cok bilinen ve sevilen bir yemek. Mevsiminde bildigimiz yeşil fasulyeyi ince doğrayıp kış için kurutarak hazırlıyorlar.
Aslı dönerken eve de kurutulmuş olarak bolca getirince pişirmek de bana düştü:)
Önce aşağıdaki fotografta gördüğünüz hale gelinceye kadar makarna haşlar gibi haşlıyoruz.Ancak makarnaya göre oldukça geç haşlanıyor.Yaklaşık 20 dk.Ardından tencerimizde soğanımızı zeytinağında kavuruyoruz...istenirse kıymalı da olabiliyor.Ben bu sefer kıymalı yaptım. Kıyma ve soğan bildigimiz yemek harcı halinde hazırlanınca da içine önceden haşladığımız 'kuru taze fasulyeyi' de atip suyunu ilave ettikten sonra pişmeye birakiyoruz. Tuzunu ve karabiberini koymayı ihmal etmiyoruz..hatta ben bir tek küp şeker de attım içine.
En büyük özelliği en sıradan yemekleri bile nefissssss ağız sulandıran hale getiren sarmısaklı yoğurt ile yenmesi :)
Biz afiyetle yedik...aranızda daha önceden denemiş olan var mıydı?Varsa nerelidir?:)
Kucak dolusu sevgilerimle..
NOT:Kötü yanı bu yemek bolca ekmek yediriyor...suyuna bana bana yemekten kendinizi alıkoyamıyorsunuz :)

9 yorum:

sesiber dedi ki...

Soğan ve sarımsakla fasulyeyi kavurduktan sonra bir ya da iki çırpılmış yumurta da ekleyip yumurtalar pişene kadar pişirirsen harika oluyor. Kahvaltıda bile yiyoruz biz. Taze kişniş te doğrayabilirsin piştikten sonra.

Girls On Blog dedi ki...

Aaa sen de biliyosun demek Sesibercim..mutlaka senin versiyonu da deniycem.Of hatta şu an tok olmama ragmen ağzım sulandı desem:)) Kişnişle pek aram yok ne yazık ama belki bu yemekle severim:)

Unknown dedi ki...

Annem de kurutur fasulyeyi. İçine biraz da haşlanmış bildiğimiz kuru fasulyeden koyar ve etli, soğanlı, salçalı yemeğini yapar. Üzerine de sarımsaklı yoğurt döküp yeriz. Değişik hoş bir yemek oluyor o da.
(Afyon-Emirdağ'lıyım bu arada)

Adsız dedi ki...

Bilmezmiyim annemin memleketinde de yapılır bu :)

Girls On Blog dedi ki...

Misket Limonu hoşgeldinn:) Sizin versiyon da pek hoş geldi kulağıma..denemeli baya fasulye var evde çünkü.:)

Nalan'cim annen nereliydi? Sen de bu yemegi sevenlerdensin yani;)

Adsız dedi ki...

ordu-ünyeli :)

Hayatın Ressamı dedi ki...

Bende asulye kurutsaymışım keşke.Gerçekten nefis olur bunun tadı.Afiyet olsun.

Girls On Blog dedi ki...

sihirli ellercim...istanbulda olsan ben pişirir yedirirdim sana...seneye kurut birkaç kilo sende...ciddi lezzetli :)
sevgiler

Nice Seneler dedi ki...

Hışık denir, kurutulmuş kemikle yapılır. Bol soğanla kavrularak yapılan usulü de vardır. Her el yapamaz. Tam kıvamını bulmak zordur. Taze fasülyeden daha lezzetlidir. Bir de çok daha ince kıyılıp kurutulur Malatya'da.